Nettmagasinet

Fakta om Norge (som du burde vite)

Her har vi samlet forskjellige fakta om Norge, som alle nordmenn burde kjenne til. I tillegg har vi også tatt med noen opplysninger om Norge som kanskje de færreste kjenner til.

Er du ny i Norge, har du levd under en stein de siste hundre år, eller ønsker du bare å se hvor mye du kan om Norge? Her er en fakta-liste om Norge. Hvor mye av dette kan du, og hvor mye er nytt?

Store ting i Norge

 1. Galdhøpiggen er høyeste fjellet i Norge (2469 moh). Du finner Galdhøpiggen i Jotunheimen, i en kommune som har veldig mange høye fjell, nemlig Lom kommune (Oppland).
 2. Største demning i Norge er Kvilldal kraftverk, som har en ytelse på 1480 MW. Årlig produksjon ligger på på 3 TWh, så i Europeisk målestokk er det fortsatt ikke så veldig stort (akkurat nok til å komme inn på topp-hundre listen i Europa). Verdens største demning er i Kina (Hubei) og produserer 85 TWh (mot 3 for største i Norge).
 3. Største bedrift i Norge er Statoil. I følge Kapital sine målinger over største bedrifter har de 23 tusen ansatte og en omsetning på 700 milliarder kroner, større enn de ti neste på topp-10 listen til sammen!
 4. Største tettsted i Norge er selvfølgelig Oslo. I Oslo (tettstedet Oslo) bor 926 000 innbyggere.
 5. Største fylke i Norge målt i folketall er Oslo, men Finmark fylke er størst i areal (48 tusen km2), men til tross for størrelsen er det likevel i Finmark det bor minst folk (kun 75 tusen innbyggere).
 6. Største huset i Norge er på 3500 km2. Det ble bygget av Europris-gründeren Terje Høili i året 2007.
 7. Norges største øy er på 37.673 km2 og da snakker vi selvfølgelig om Spitsbergen (Svalbard). Tilhørende fastlandet er den største øya i Norge Hinnøya (på 2200 km2). Hinnøya er likevel bare den 4. største i Norge, ettersom alle de tre største befinner seg i Svalbard.
 8. Største flyplass i Norge er Gardermoen.
 9. Største havn i Norge er Bergen og Omland Havnevesen. Denne havnen hadde 54,6 millioner tonn gods i 2012, som er langt over det dobbelte av den nest største havn i Norge (Narvik Havn KF).
 10. Norges største fjøs finner du i Ås. Det er ikke et helt vanlig fjøs, men drevet av disse folkene. Fjøset rommer 1400 dyr.

Flere fakta kommer etter dette bildet av Galdhøpiggen:

Folk i Norge

 1. Den som har flest OL-gull i Norge er Ole Einar Bjørndalen (8 OL-gull). Han har flere enn både Dæhlie og Bjørgen (verdensrekorden i OL-gull går til svømmeren Michael Phelps som 18 OL-gull.
 2. Fotballfrue er Norges mest populære blogger ifølge blogglisten.no. Fra statistikken kan vi lese at Fotballfrue har dager med over 100.000 unike besøkende hver dag, mer mange andre store nettsteder i Norge.
 3. 300.000 mennesker døde i Norge under Svartedauden (1349–1351) og er dermed den største epidimien vi har hatt her. Spanskesyken i 1917–1920 krevde 15.000 nordmenn.
 4. Vanligste etternavn i Norges er Hansen, det er omtrent 54.000 personer som heter dette ifølge SSB. Johansen og Olsen er de to andre etternavnene som også mange personer har.
 5. Anne er det mest brukte fornavn på kvinner (Jentenavn) og brukes av 62247 kvinner og jenter.
 6. Jan er det vanligste navnet i Norge på menn og brukes av 49690 menn og gutter.
 7. Vanligste navn? Det er i dag Jan Olsen i følge SSB, men det var tidligere Jan Johansen som hadde denne rekorden.
 8. Største utbetaling fra nettspill er på 94 millioner kroner i gevinst som ble vunnet på en spilleautomat på nett av en nordmann i 2011. Dette var den gang også verdens største gevinst vunnet på en online spilleautomat. Vinneren ville være anonym.
 9. Norges største krigshelt er (i følge TV2) soldaten Aleksander som i 2014 fikk krigskorset med Sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren.

Vann og sjø i Norge

 1. Norges lengste fjord er Sognefjorden i Sogn og Fjordane. Denne fjorden er 204 km lang, og dermed lengst i Norge. Andreplassen går til Hardangerfjorden.
 2. Det regner mest i Brekke i Sogn (de har den offisiell rekord på regn og nedbør.
 3. Minst nedbør finner vi i Skjåk i Gudbrandsdalen, så om du ikke liker regn så har du alltids en mulighet til å flytte his. Merk at dette er de offisielle rekordene, så det kan være steder med både mer og mindre regn i Norge.
 4. Største elv i Norge er Glomma på 623 km. Den har en massiv vannføring på ufattelige 705 m³/s.
 5. Dypeste vann i Norge er Hornindalsvatnet (Sogn og Fjordane) som er 514 meter dyp.
 6. Største oljeutslipp kan vi takke Boreplattformen Bravo for. Dette skjedde i 1977 og 12 tusen kubikkmeter råolje lekket ut i Nordsjøen. Heldigvis var det langt i fra land og man klarte å begrense skadene.
 7. Største foss er Vinnufossen i Møre og Romsdal. Den er 860 meter med et fossefall på 420 meter. Hvis vi med største foss mener høyeste fossefall så er det Mongefossen som er vinneren, med sine 773 meter fossefall.
 8. Største innsjø er Mjøsa. Den er på 365,19 km2 og ligger i fylkene Akershus, Oppland, Hedmark
 9. Største forlis var Gjæslingulykken som i 1625 tok 210 menneskeliv i Nord-Trøndelag. Skipsbrannen på Scandinavian Star i Skagerrak krevde 136 norske liv den 7. april 1990.
 10. Største samling jettegryter finner vi i Helvete i Opland. Disse jettegrytene er så mye som 50 meter dype og kan være fra 20–30 meter i bredden.

Bygg og bygninger i Norge

 1. Største slakteri er Nortura i Hærland, der kylling og kalkun slaktes, over 30 tusen tonn råvare ble slaktet her i 2012.
 2. Høyeste bygning i Norge er i Halden og er på 120 meter. Vi snakker om Nexanstårnet. Nest høyeste (som noen også argumenterer at er aller høyest i Norge) er Oslo Plaza på 117 meter i høyden. Oslo Plaza er i hvert fall bygget med flest etg. (37).
 3. Største gruve i Norge er Kjørholt kalksteinsbrudd. Du finner gruven nær Heistad (ved Porsgrunn). Den ble startet allerede i 1916, og det som utvinnes her brukes i hovedsak til å produsere sement. Gruven går langt under Eidangerfjorden. Dette er ikke bare Norges største gruve, det er også verdens største underjordiske kalksteingruve!
 4. Største kirke i Norge Nidarosdommen. Den er 102 meter i lengden, og 50 meter i bredden, og høyden er 21 m høy under "skipet" som det kalles, mens spiret i seg selv er 91 meter i høyden.
 5. Eldste kirke i landet er Vanse kirke, som man antar ble bygget i året 1037.
 6. Største vindmølle-park ligger på Smøla. Det er 68 møller på Smøla vindpark.

Har du sett dette før? Hva kalles dette merket: (Mer fakta om Norge etter bildet)

Shopping, parker og festivaler i Norge

 1. Største kjøpesenter er Sandvika kjøpesenter hvis man måler i omsetning, men hvis man måler i areal så er det Sørlandssenteret som har det aller største arealetet (110 tusen m2). Sørlandssenteret har også flest butikker (195).
 2. Største festival i Norge er Hovefestivalen. Den har også vunnet kåringer om den beste festivalen i Norge, og blant de ti beste i europa.
 3. Norges eldste sirkus er Cirkus Arnardo.
 4. Største nasjonalpark er på 3444 km2 og heter Hardangervidda. Andre store nasjonalparker i Norge er blant annet Saltfjellet, Svartisen, Reinheimen, Blåfjella, Skjækerfjella, og Varangerhalvøya.

Penger i Norge

 1. Viktigste inntektskilde til den norske stat er olje (petroleum), og deretter er det avgifter (avgift på arbeid og trygd) samt skatter på inntekt og formue som utgjør inntektskilden til staten (kilde: SSB).
 2. Største utgift for den norske stat er ytelser fra folketrygden (kilde: SSB).

Dyr i Norge

 • Farlige dyr i Norge: Flott regnes av mange for å være ett av de farligste dyrene i Norge. Andre farlige dyr: Veps og bier kan være farlige for allergikere. Isbjørn (Svalbard). Ulv (potensielt farlig, men ingen har blitt drept av ulv på 100 år i Norge). Villsvin. Sirkuselefant, hest, ku, hund og menneske er også noen dyr som blir foreslått på denne listen over farlige dyr i Norge.
 • Knoppsvanen ("vanlig" svane) er den største fuglen i Norge. Den veier opptil 15 kg. Hvis vi med største fugl heller tar hensyn til vingespenn, er det havørn som er størst, med et vingespenn på 2,65 meter (selv om den kun veier bare 3-6 kg).
 • Brugde er den største fisken i Norge. Dette er en hai-art (ja, det finnes hai i Norge, men ikke farlig hai). Brugden blir så mye som 10 meter lang (kan bli over 13 meter i noen tilfeller).
 • Største pattedyr på land i Norge er elg. En elgokse kan bli opptil 825 kg, selv om den vanligvis blir mellom 300 til 700 kilo. Dette er imidlertid et annet pattedyr som lever i Norge, men da i havet;
 • Blåhval(Balaenoptera musculus) kan bli over 130 tonn, og er en bardehval som tilhører gruppen med finnhvaler. Å sammenligne blåval med elefanter: Tungen alene på en blåhval kan veie like mye som en elefant, og noen av blodårene er så store at et voksent menneske kunne ha svømt inne i det.
 • Kristiansand dyrepark er største dyrepark og fornøyelsespark i Norge. Her finner du hundrevis av dyrearter og mange aktiviteter og attraksjoner. Parken er på sekshundre mål.

Andre fakta om Norge

 1. Fylket med flest kommuner er Nordland, som har 44 kommuner (til sammenligning har Finmark som er størst bare 19 kommuner).
 2. Varmest i Norge er Karmøy i Rogaland med et årsgjennomsnitt på 7,7 grader (ifølge vstatistikk fra YR).
 3. Kaldeste sted - det vil si kaldeste offisielle måling - er målestasjonen i Luster i Sogn og Fjordane, med en temperatur på -4,4 grader i årsgjennomsnitt det kaldeste året (kilde: YR).
 4. Kulderekorden i Norge går selvfølgelig til Karasjok i Finnmark, der det 1. januar 1886 ble målt en temperatur på -51,4°.
 5. Varmerekorden i Norge var juni 20.06.1970, og ble målt i Nesbyen i Buskerud med en temperatur på 35,6° på målestasjonen der.
 6. Orkanen som krevde flest liv fant sted på Stadhavet i Sogn og Fjordane i 1594, det var en orkan som tok300 liv i Norge. Verst i nyere tid er Sandsundværulykken i Nordland, dette var en orkan og springflo som tok 34 liv i 1901.
 7. Største brann i Norgeshistorien målt i antall liv som gikk tapt er brannen i Grue kirke i Hedmark der 113 mennesker døde i brannen.
 8. Største flyulykke var Partnair-ulykken der 55 mennesker mistet livet.
 9. Terrorangrepet 22. juli 2011 er det som har krevd flest menneskeliv og som har kostet mest i Norge.
 10. Største isbre er Jostedalsbreen. Der er på 487 km2 og du finner den i Luster kommunene i Sogndal, Jølster og Stryner (som ligger i Sogn og Fjordane).
 11. Største avis er Aftenposten hvis vi måler i opplag papiraviser, mens største nettavis er VG-Nett målt i antall besøk.
 12. Største jordskjelv i Norge målte 5,4 i styrke på jordskjelvskalaen. Dette var den 23. oktober 1904. Det er antatt at det har vært jordskjelv som har vært over 6 på skalaen også, men det er enda lengre tilbake til tid og ikke sikre tall (Jordskjelv.no).
 13. Største universitet målt i antall studenter er Universitetet i Oslo (UiO) med 27 tusen studenter.
 14. Fotball: Rosenborg har flest seriemesterskap (22) og NM-titler (9). De er også ledende på maraton i seriemesterskap.

Repetisjon: Hva husker du om Norge?

Vi har på langt nær vært innom alt om Norge, men les igjennom disse stikkordene og sjekk hvor mye du kan si om hvert stikkord. Hint: De fleste stikkord innebærer en eller annen norgesrekord.

Galdhøpiggen, Kvilldal kraftverk, Statoil, Oslo, Finmark, Spitsbergen, Hinnøya, Svalbard, Gardermoen, Bergen og Omland Havnevesen, fjøset i Ås, Ole Einar Bjørndalen, Fotballfrue, Svartedauden, Hansen, Anne, Jan, Jan Olsen, Sognefjorden, Brekke i Sogn, Skjåk i Gudbrandsdalen, Glomma, Hornindalsvatnet, Boreplattformen Bravo, Vinnufossen, Mongefossen, Mjøsa, Gjæslingulykken, Helvete i Opland, Nortura i Hærland, Nexanstårnet, Oslo Plaza, Kjørholt kalksteinsbrudd, Eidangerfjorden, Nidarosdommen, Vanse kirke, Smøla vindpark, Sandvika kjøpesenter, Kristiansand Dyrepark, Hovefestivalen, Cirkus Arnardo, Hardangervidda, petroleumsinntekter, ytelser fra folketrygden, John Fredriksen kunstgjødsel, flott, isbjørn, elg, blåhval, brugde, Nordland, Karmøy i Rogaland, Luster i Sogn og Fjordane, Karasjok i Finnmark, Nesbyen i Buskerud, orkanen på Stadhavet, Sandsundværulykken, Grue kirke i Hedmark, Partnair-ulykken, 22. juli 2011, Jostedalsbreen, Aftenposten, VG-Nett målt, 5,4 på richters skala, Universitetet i Oslo, Rosenborg.

Norge og Europa - Test deg selv

Oppgave 1) Kan du sette navn på det grønne landet? Bra. Kan du sette navn på alle de landene farget i grått:

Oppgave 2) Vet du hva dette er, og hvilken historie ligger bak dette bildet:

Oppgave 3) Hva ser vi her:

Farlige dyr i Norge

Farlige dyr i Norge

Hvilke dyr i Norge regnes som farlige, og hva er det farligste dyret i Norge? Her er en oversikt over forskjellige dyr i den norske naturen som kan være farlige for mennesker.

Tjene penger
Akkurat nå besøkende fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad, Kristiansand, Porsgrunn, ukjent. Innholdet på dette nettstedet er beskyttet av Loven om opphavsrett. Kopiering ikke tillatt. Koblinger til andre sider er utenfor vårt ansvarsområde. Vi gjør oppmerksom på at cookies kan bli brukt for å gi en bedre brukeropplevelse. NettMagasinet bistår ikke med rådgiving eller assistanse.