Nettmagasinet

Sex kartet: Når debuterer vi?

Norge er ett av de landene hvor man begynner tidligst med sex, ifølge dette kartet. Her ser vi at Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Portugal og Bulgaria er først ut med seksuell debut.

Mens vi i Norge ligger høyt oppe på listen og har en av verdens laveste seksuelle debutalder, så er de sist ut i India, Kina og helt til slutt Malaysia der de ikke debuterer seksuelt før 23-års alder (gjennomsnitt)

Seksuell lavalder er en aldersgrense som et lands lov har satt for når man kan ha seksuell omgang. Den norske straffeloven regulerer dette i to ulike straffebud, §§ 195 og 196. Sistnevnte forbyr seksuell omgang med personer under 16 år, mens førstnevnte straffer seksuell omgang med barn under 14 år. Derfor er maksimumsstraffen for brudd på § 195 høyere, i tillegg til at samleie gir en minimumsstraff på 3 år. Ifølge loven (§ 196) er det ulovlig også for mindreårige å ha sex med hverandre. (Kilde: Wikipedia)

Ut fra kartet over kan vi da direkte konkludere med at siden seksuell debut er på 15 år i gjennomsnitt i Norge, så betyr det at den gjennomsnittlige nordmann har brutt loven om den seksuelle lavalder. Kartet stemmer ikke helt med virkeligheten, siden annen statistikk viser at debutalder i Norge er på mellom 16 til 18 år. Hvis vi justerer for tall som omfatter hele Skandinavia, vil det muligens bli et lavere gjennomsnitt.

Seksuell lavalder i USA og Europa:

 • I Europa er lavalderen mellom 13 og 18 år.
 • I USA er den 18 år i noen stater, og 17 og 16 i andre.

Merk at kartet ikke helt stemmer overens med seksuell forskning i Norge. Første gang det er vanlig å ha sex i Norge er nemlig rundt 16 til 18 år (se kildehenvisning nedenfor). Hvis vi justerer kartet slik at det er Skandinavia som er representert, og ikke Norge individuelt, blir saken annerledes. Da går debutalder noe ned, men tallene spriker litt der også.

Hva er de korrekte tallene om sex i Norge?

Sex i Norge

Dette er noen faktaopplysninger underbygget av statistikk og artikler fra Forskning.no:

 • Debutalderen går ned, ned, og ned - i Norge.
 • Statistikk: Folkehelseinstituttet undersøkt sexvanene til nordmenn hvert femte år.
 • Horekunde: Hver tiende norske mann har kjøpt sex, mange i utlandet. Få kvinner gjør dette.
 • Utroskap: 29 prosent menn og 23 prosent av kvinner har vært utro (når gift/samboer).
 • Få sexpartnere: De fleste av oss har bare et fåtall sexpartnere gjennom livet. Et lite mindretallet svært aktive trekker opp gjennomsnittet betydelig. Snittet ligger på sex med 6 for menn, og 4 for kvinner. 17 prosent av gifte eller samboende menn, og 23 prosent av kvinnene har bare hatt 1 sexpartner.
 • Jomfru? 94 prosent av alle i Norge mellom 18-49 år har hatt sex, og da altså 6% er jomfruer.
 • Første samleie: 18 år for menn fra 1987 til 1997. I 2002 gikk dette ned til 17,5. Også for kvinnene har debutalderen gått litt ned, og ligger nå på 17,1 år. Så skjedde det noe i løpet av de neste ti årene: Debutalderen her i Norge har sunket med ett år for jenter og litt mindre for gutter. NRK melder at gjennomsnittlig har norske jenter nå sitt første samleie når de er 16,7 år, mens guttene gjennomsnittlig debuterer som 18-åringer.
 • Mange debuterer også før de er fylt 16 år, altså snakker vi om 15-åringer. Det betyr da at kartet ovenfor likevel ikke gir et så helt galt bilde. Vi er tidlig ute i Skandinavia. Det er rundt 25% som har sex før 16.
 • Gruppesex: 13 prosent har hatt gruppesex, menn trekker opp dette tallet, jenter trekker ned. De med lavere utdanning har hatt mer gruppesex enn de med høy utdanning.

Kilde: Forskning.no

Eksport: Hva land eksporterer

Eksport: Dette eksporterer forskjellige land

Lurer du på hva forskjellige land rundt om i verden eksporterer? Her er kart som viser en grafisk fremstilling av viktigste eksportvarer for de forskjellige land i verden, inkludert Asia, Afrika, Euroa, Amerika og Australia.

Kinesisk Europakart

Kinesisk Europakart: Hva kinesere kaller europeiske land

Kina er et språk de fleste nordmenn ikke forstår. Selv om vi oversetter det til vårt eget språk eller til engelsk så er det fortsatt ganske uforståelig. Norge på kinesisk er Move Prestige på engelsk!

Kart: Verdens befolkning

Kart: Verdens befolkning

Her er noen kart som viser verdens befolkning på en ny måte. Ett kart viser inndelingen med 1 milliard mennesker i hver sone. Se også hvor folk bor i forhold til breddegrader og lengdegrader på jorden.

Kaffe: Her drikkes det mest kaffe

Kaffe kartet: Norge i verdenstoppen!

Hvilke land i verden drikker mest kaffe? Her er et kart som viser at Norge ligger i verdenstoppen på kaffe-konsum. Hvor mye kaffe drikker du? Om du trikker mellom 6,8 til 12 kilo kaffe i året, ligger du innenfor gjennomsnittet.

USA kart: Amerika på nytt

USA kart som hjelper deg å forstå amerikanere

USA har 50 stater, men her er noen kart av USA som er litt annerledes enn de du kanskje har sett tidligere. Se og forstå USA på en ny måte med disse amerikanske kartene.

Alkohol og alkoholkonsum

Alkoholkonsum og populære drikker rundt om i verden

Her er noen kart fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) som viser alkoholkonsum og hva som er de mest populære drikkene rundt om i verden.

Flagg til alle land i verden

Flagg: Alle lands flagg i verden i ett kart!

Her er et flott kart som viser alle land i verden farget i deres eget nasjonalflagg. Flott kart som hjelper deg å skille mellom enkelte land, selv om flaggene til de minste landene kanskje blir vanskelig å se i dette kartet.

Kart: Befolkning

Kart: Befolkning og befolkningsvekst

Her er et kart som får deg til å tenke på befolkning og befolkningsvekst: Innenfor denne sirkelen på kartet er det flere mennesker som lever, enn utenfor. Dette er altså jordens mest befolkede område.

Tjene penger
Akkurat nå besøkende fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad, Kristiansand, Porsgrunn, ukjent. Innholdet på dette nettstedet er beskyttet av Loven om opphavsrett. Kopiering ikke tillatt. Koblinger til andre sider er utenfor vårt ansvarsområde. Vi gjør oppmerksom på at cookies kan bli brukt for å gi en bedre brukeropplevelse. NettMagasinet bistår ikke med rådgiving eller assistanse.