Nettmagasinet

Pangea: Kart tilpasset dagens landegrenser

Her er et spennende kart over Pangea, det enorme kontinentet som eksisterte for millioner av år siden. Kartet har blitt tilpasset med det som tilsvarer dagens land og landegrenser.

Kilde: http://eatrio.net/pangea-maps

Hva er Pangea (Pangaea)

Pangea er superkontinentet som fantes for flere hundre millioner år siden. Dette var kontinentet på jorden slik det var før platetektonikkens prosess hadde skilt kontinentene til den nåværende formen. Pangea omfattet i sin tid mesteparten av den kontinentale jordskorpen, og superkontinentet oppstod ved en sammenføying av det som var kontinentene Laurasia og Gondwanaland.

Teorien om et superkontinent

Teorien om Pangea er faktisk ganske gammel, og ble foreslått av en geofysiker ved navn Alfred Wegener i 1912. Han mente at kontinentene helt fram til triasperioden for over 200 millioner år siden utgjorde ett enormt superkontinent. Wegener sine teorier ble avvist i samtiden, men selv om de fleste forskere i hans tid ikke var med på tanken, har vi i dag kommet tilbake til denne teorien.

Det var da vi fikk teorier om kontidentaldriften som ble videre etablert rundt 1960-tallet at Pangea virkelig ble en teori som forskere kunne forholde seg til. Denne teorien ble da understøttet av funn ved undersøkelser av havbunnen, og studier innen platetektonikk og havbunnsspredning.

Eksport: Hva land eksporterer

Eksport: Dette eksporterer forskjellige land

Lurer du på hva forskjellige land rundt om i verden eksporterer? Her er kart som viser en grafisk fremstilling av viktigste eksportvarer for de forskjellige land i verden, inkludert Asia, Afrika, Euroa, Amerika og Australia.

Kinesisk Europakart

Kinesisk Europakart: Hva kinesere kaller europeiske land

Kina er et språk de fleste nordmenn ikke forstår. Selv om vi oversetter det til vårt eget språk eller til engelsk så er det fortsatt ganske uforståelig. Norge på kinesisk er Move Prestige på engelsk!

Kart: Verdens befolkning

Kart: Verdens befolkning

Her er noen kart som viser verdens befolkning på en ny måte. Ett kart viser inndelingen med 1 milliard mennesker i hver sone. Se også hvor folk bor i forhold til breddegrader og lengdegrader på jorden.

Kaffe: Her drikkes det mest kaffe

Kaffe kartet: Norge i verdenstoppen!

Hvilke land i verden drikker mest kaffe? Her er et kart som viser at Norge ligger i verdenstoppen på kaffe-konsum. Hvor mye kaffe drikker du? Om du trikker mellom 6,8 til 12 kilo kaffe i året, ligger du innenfor gjennomsnittet.

Sex på kart: Seksuell debut

Sex kartet: Når debuterer vi?

Norge er ett av de landene hvor man begynner tidligst med sex, ifølge dette kartet. Her ser vi at Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Portugal og Bulgaria er først ut med seksuell debut.

USA kart: Amerika på nytt

USA kart som hjelper deg å forstå amerikanere

USA har 50 stater, men her er noen kart av USA som er litt annerledes enn de du kanskje har sett tidligere. Se og forstå USA på en ny måte med disse amerikanske kartene.

Alkohol og alkoholkonsum

Alkoholkonsum og populære drikker rundt om i verden

Her er noen kart fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) som viser alkoholkonsum og hva som er de mest populære drikkene rundt om i verden.

Flagg til alle land i verden

Flagg: Alle lands flagg i verden i ett kart!

Her er et flott kart som viser alle land i verden farget i deres eget nasjonalflagg. Flott kart som hjelper deg å skille mellom enkelte land, selv om flaggene til de minste landene kanskje blir vanskelig å se i dette kartet.

Tjene penger
Akkurat nå besøkende fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad, Kristiansand, Porsgrunn, ukjent. Innholdet på dette nettstedet er beskyttet av Loven om opphavsrett. Kopiering ikke tillatt. Koblinger til andre sider er utenfor vårt ansvarsområde. Vi gjør oppmerksom på at cookies kan bli brukt for å gi en bedre brukeropplevelse. NettMagasinet bistår ikke med rådgiving eller assistanse.