Nettmagasinet

Kaffe kartet: Norge i verdenstoppen!

Hvilke land i verden drikker mest kaffe? Her er et kart som viser at Norge ligger i verdenstoppen på kaffe-konsum. Hvor mye kaffe drikker du? Om du trikker mellom 6,8 til 12 kilo kaffe i året, ligger du innenfor gjennomsnittet.

Kilde: chartsbin.com

Mens Brasil er i verdenstoppen på produksjon av kaffe, er vi i Norge (sammen med resten av Skandinavia blant de som drikker mest kaffe. Nederland og Sveits er også blant stordrikkerne.

Hva er kaffe

Forbløffende mange vet forbløffende lite om kaffe, viser deg seg. Spør noen på gaten hva kaffe lages av, og du vil få like mange feil svar som riktige svar. Prøv selv!

Hva er egentlig kaffe? Kaffe lages av av en frukt (ja, det er en frukt!) som kalles for kaffeplanten.

Det som skjer med kaffeplanten når man skal lage kaffe, er at skall og fruktmasse fjernes, og bare kjernen (frøene i frukten/kaffeplanten) tørkes, brennes og males. Tørking og brenning tar kaffeprodusentene seg av, mens malingen også kan gjøres av forbruker dersom man kjøper hele kaffebønner.

Kaffe er en 1500 år gammel drikk

Man begynte å drikke kaffe for godt over 1000 år siden. Vi vet ikke nøyaktig hvor gammel denne drikken er, men det vi vet er at det har blitt funnet spor etter kaffe som er mer enn 1500 år gammel.

Hvem fant opp kaffe? En historie skal ha det til at en gjeter i Etiopia la merke til en litt spesiell adferd hos geitene han gjetet: De oppførte seg unormalt, og han konkluderte (riktig) med at det var kaffeplanten som medførtet at geitene ikke fikk sove, blant annet. En munk ble interessert i dette fenomenet, og prøvde seg litt frem, helte varmt vann over bærene, og slik ble en ny tradisjon skapt. Dette er en vandrehistorie. Hvem som faktisk fant opp kaffe får vi kanskje aldri vite sikkert.

Det som er sikkert, er at det begynte å dukke opp diverse kaffehus i Jemen for en 700 år siden. Dette er ikke så langt fra Etiopia, der vår vandrehistorie altså kommer fra. Det har også blitt sett tilsvarende kaffehus på Den arabiske halvøy for minst 700 år siden.

Kaffe kom til Norge

Det skulle ta mange hundre år det som i dag er ett av verdens mest kaffe-drikkende befolkning begynte å drikke kaffe.

Det var først mot slutten av 1600-tallet at vi nordmenn begynte å drikke kaffe. På den tiden var kaffe dyrt, og det var slett ikke alle som hadde råd til å drikke kaffe: Dette var en drikk for de rikeste i Norge, adelen. Første dokumenterte spor etter kaffe i Christiania finner vi i en tekst av en overtollbetjent fra 1694.

Ikke før 1850-tallet ble kaffe en vanlig drikk i Norge. I dag er vi den største konsumenten, sammen med resten av Skandinavia, Nederland og Sveits.

Avhengig av kaffe?

Kaffe er litt vanedannende, men kanskje mindre enn mange tror. Den fysiske avhengigheten er i realiteten ganske svak, og en abstinens gir seg etter bare en dag eller to.

Morgenkaffe og kaffepause er begreper som er innarbeidet i det norske folk. Det er ikke den fysiske avhengigheten som gjør at vi drikker mye kaffe, men heller den psykiske avhengigheten og det sosiale aspektet.

Hvordan lage kaffe

Kaffe lages som nevnt av kaffeplanten, nærmere bestemt av frøene fra denne planten. Frøene tørkes og brennes, men hva er egnetlig prosessen helt fra starten av?

Man må starte med et stykke jord, og frø til denne kaffeplanten. Vanligvis setter man sånn cirka 20 frø i hvert hull, dette gjøres i begynnelsen av regntiden. Brasil er den største kaffeprodusenten, og der brukes gartnerier til å drive frem frøplanten, som igjen settes ut på jordene et halvt til ett år etter.

Det blir sagt at kaffe tar store jordbruksarealer som kunne blitt brukt til andre matvarer. Det er likevel en sannhet med modifikasjoner: Kaffe plantes faktisk ofte sammen med andre matvekster, for eksempel mais, bønner, eller ris i løpet av de første årene.

Hvilke kaffetyper finnes?

  • Arabica-kaffe (fra C. arabica)
  • Robusta-kaffe (fra C. canephora)robusta-kaffe
Eksport: Hva land eksporterer

Eksport: Dette eksporterer forskjellige land

Lurer du på hva forskjellige land rundt om i verden eksporterer? Her er kart som viser en grafisk fremstilling av viktigste eksportvarer for de forskjellige land i verden, inkludert Asia, Afrika, Euroa, Amerika og Australia.

Kinesisk Europakart

Kinesisk Europakart: Hva kinesere kaller europeiske land

Kina er et språk de fleste nordmenn ikke forstår. Selv om vi oversetter det til vårt eget språk eller til engelsk så er det fortsatt ganske uforståelig. Norge på kinesisk er Move Prestige på engelsk!

Kart: Verdens befolkning

Kart: Verdens befolkning

Her er noen kart som viser verdens befolkning på en ny måte. Ett kart viser inndelingen med 1 milliard mennesker i hver sone. Se også hvor folk bor i forhold til breddegrader og lengdegrader på jorden.

Sex på kart: Seksuell debut

Sex kartet: Når debuterer vi?

Norge er ett av de landene hvor man begynner tidligst med sex, ifølge dette kartet. Her ser vi at Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Portugal og Bulgaria er først ut med seksuell debut.

USA kart: Amerika på nytt

USA kart som hjelper deg å forstå amerikanere

USA har 50 stater, men her er noen kart av USA som er litt annerledes enn de du kanskje har sett tidligere. Se og forstå USA på en ny måte med disse amerikanske kartene.

Alkohol og alkoholkonsum

Alkoholkonsum og populære drikker rundt om i verden

Her er noen kart fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) som viser alkoholkonsum og hva som er de mest populære drikkene rundt om i verden.

Flagg til alle land i verden

Flagg: Alle lands flagg i verden i ett kart!

Her er et flott kart som viser alle land i verden farget i deres eget nasjonalflagg. Flott kart som hjelper deg å skille mellom enkelte land, selv om flaggene til de minste landene kanskje blir vanskelig å se i dette kartet.

Kart: Befolkning

Kart: Befolkning og befolkningsvekst

Her er et kart som får deg til å tenke på befolkning og befolkningsvekst: Innenfor denne sirkelen på kartet er det flere mennesker som lever, enn utenfor. Dette er altså jordens mest befolkede område.

Tjene penger
Akkurat nå besøkende fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad, Kristiansand, Porsgrunn, ukjent. Innholdet på dette nettstedet er beskyttet av Loven om opphavsrett. Kopiering ikke tillatt. Koblinger til andre sider er utenfor vårt ansvarsområde. Vi gjør oppmerksom på at cookies kan bli brukt for å gi en bedre brukeropplevelse. NettMagasinet bistår ikke med rådgiving eller assistanse.