Nettmagasinet

Alkoholkonsum og populære drikker rundt om i verden

Her er noen kart fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) som viser alkoholkonsum og hva som er de mest populære drikkene rundt om i verden.

Kilde: WHO

Alkoholkonsum - verdenskart

Kartet viser ikke konsum i Norge, men tilsvarer ifølge statistikken konsumet av alkohol i Sverige. Som vi ser er det Russland, Finland, Tyskland, Frankrike, Portugal, Sør-Korea og Storbritannia som har det høyeste alkoholkonsumet.

Mest konsumerte alkoholholdige drikker, målt i liter ren alkohol

Her er et kart som viser distribusjonen av de forskjellige alkoholholdige drikkene, der de mest populære drikker blir markert i kartet.

Alkohol, eller altså alkoholholdig drikke inneholder alkoholen etanol og er fremstilt ved gjæring.

Det er mange forskjellige drikker som er populære rundt om i verden, men øl, vin og brennevin er de mest populære formene for alkoholholdig drikke. Som vi ser av kartet ser man at øl har den største utbredelsen, og altså den som regnes som den mest populære drikken.

Hvordan lage alkohol

Alkohol (alkoholholdige drikke) fremstilles som regel ved å la saft (for eksempel fruktsaft fra eple eller bær) står og gjærer seg. Det høres forholdsvis enkelt ut, men bak prosessen forekommer høyst komplekse kjemiske prosesser.

Brennevin lages ved destillering, men det er forbudt mange steder i verden å lage brennevin hjemme, såkalt hjemmebrent. Dette fordi politikere begrunner det med at hjemmebrent kan inneholde farlige stoffer, og det er derfor bedre å fremstille brennevin i kontrollerte mijøer. Hjembrent har i mange tilfeller drept mennesker, ikke bare på grunn av høy alkoholprosent, men på grunn av farlige gifter.

Hvorfor drikke alkohol

Alkohol drikkes på grunn av den euforiserende effekten det medfører, på grunn av sosialt press, og/eller på grunn av avhengighet. De som ikke drikker alkohol kalles ofte for avholdsmennesker. Når man drikker seg overstadig beruset på alkohol, kaller man det for å være "full". Hvis man drikker alkohol ofte kan man bli kalt en "fyllik".

Eksport: Hva land eksporterer

Eksport: Dette eksporterer forskjellige land

Lurer du på hva forskjellige land rundt om i verden eksporterer? Her er kart som viser en grafisk fremstilling av viktigste eksportvarer for de forskjellige land i verden, inkludert Asia, Afrika, Euroa, Amerika og Australia.

Kinesisk Europakart

Kinesisk Europakart: Hva kinesere kaller europeiske land

Kina er et språk de fleste nordmenn ikke forstår. Selv om vi oversetter det til vårt eget språk eller til engelsk så er det fortsatt ganske uforståelig. Norge på kinesisk er Move Prestige på engelsk!

Kart: Verdens befolkning

Kart: Verdens befolkning

Her er noen kart som viser verdens befolkning på en ny måte. Ett kart viser inndelingen med 1 milliard mennesker i hver sone. Se også hvor folk bor i forhold til breddegrader og lengdegrader på jorden.

Kaffe: Her drikkes det mest kaffe

Kaffe kartet: Norge i verdenstoppen!

Hvilke land i verden drikker mest kaffe? Her er et kart som viser at Norge ligger i verdenstoppen på kaffe-konsum. Hvor mye kaffe drikker du? Om du trikker mellom 6,8 til 12 kilo kaffe i året, ligger du innenfor gjennomsnittet.

Sex på kart: Seksuell debut

Sex kartet: Når debuterer vi?

Norge er ett av de landene hvor man begynner tidligst med sex, ifølge dette kartet. Her ser vi at Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Portugal og Bulgaria er først ut med seksuell debut.

USA kart: Amerika på nytt

USA kart som hjelper deg å forstå amerikanere

USA har 50 stater, men her er noen kart av USA som er litt annerledes enn de du kanskje har sett tidligere. Se og forstå USA på en ny måte med disse amerikanske kartene.

Flagg til alle land i verden

Flagg: Alle lands flagg i verden i ett kart!

Her er et flott kart som viser alle land i verden farget i deres eget nasjonalflagg. Flott kart som hjelper deg å skille mellom enkelte land, selv om flaggene til de minste landene kanskje blir vanskelig å se i dette kartet.

Kart: Befolkning

Kart: Befolkning og befolkningsvekst

Her er et kart som får deg til å tenke på befolkning og befolkningsvekst: Innenfor denne sirkelen på kartet er det flere mennesker som lever, enn utenfor. Dette er altså jordens mest befolkede område.

Tjene penger
Akkurat nå besøkende fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad, Kristiansand, Porsgrunn, ukjent. Innholdet på dette nettstedet er beskyttet av Loven om opphavsrett. Kopiering ikke tillatt. Koblinger til andre sider er utenfor vårt ansvarsområde. Vi gjør oppmerksom på at cookies kan bli brukt for å gi en bedre brukeropplevelse. NettMagasinet bistår ikke med rådgiving eller assistanse.