Nettmagasinet

Kart

Kart kan være morsomme, lærerike, spennende, informative, interessante eller tankevekkende. Men hva er egentlig et kart?

Kart er modeller av verden. Eller som Wikipedia på norsk definerer det: "Et kart er en generalisert avbildning av geografiske objekter med deres romlige relasjoner; med angitt geodetisk datum, projeksjon og koordinatsystem, samt målestokk dersom avbildningen er analog."

Se verden med nye øyne (og nye kart)

I denne serien har vi lagt vekt på å vise noen litt annerledes kart av verden enn de man vanligvis er vant til. Her er kart som hjelper deg å se ting med et litt annet perspektiv enn du kanskje er vant til.

Eksport: Hva land eksporterer

Eksport: Dette eksporterer forskjellige land

Lurer du på hva forskjellige land rundt om i verden eksporterer? Her er kart som viser en grafisk fremstilling av viktigste eksportvarer for de forskjellige land i verden, inkludert Asia, Afrika, Euroa, Amerika og Australia.

Kinesisk Europakart

Kinesisk Europakart: Hva kinesere kaller europeiske land

Kina er et språk de fleste nordmenn ikke forstår. Selv om vi oversetter det til vårt eget språk eller til engelsk så er det fortsatt ganske uforståelig. Norge på kinesisk er Move Prestige på engelsk!

Kart: Verdens befolkning

Kart: Verdens befolkning

Her er noen kart som viser verdens befolkning på en ny måte. Ett kart viser inndelingen med 1 milliard mennesker i hver sone. Se også hvor folk bor i forhold til breddegrader og lengdegrader på jorden.

Kaffe: Her drikkes det mest kaffe

Kaffe kartet: Norge i verdenstoppen!

Hvilke land i verden drikker mest kaffe? Her er et kart som viser at Norge ligger i verdenstoppen på kaffe-konsum. Hvor mye kaffe drikker du? Om du trikker mellom 6,8 til 12 kilo kaffe i året, ligger du innenfor gjennomsnittet.

Sex på kart: Seksuell debut

Sex kartet: Når debuterer vi?

Norge er ett av de landene hvor man begynner tidligst med sex, ifølge dette kartet. Her ser vi at Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Portugal og Bulgaria er først ut med seksuell debut.

USA kart: Amerika på nytt

USA kart som hjelper deg å forstå amerikanere

USA har 50 stater, men her er noen kart av USA som er litt annerledes enn de du kanskje har sett tidligere. Se og forstå USA på en ny måte med disse amerikanske kartene.

Alkohol og alkoholkonsum

Alkoholkonsum og populære drikker rundt om i verden

Her er noen kart fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) som viser alkoholkonsum og hva som er de mest populære drikkene rundt om i verden.

Flagg til alle land i verden

Flagg: Alle lands flagg i verden i ett kart!

Her er et flott kart som viser alle land i verden farget i deres eget nasjonalflagg. Flott kart som hjelper deg å skille mellom enkelte land, selv om flaggene til de minste landene kanskje blir vanskelig å se i dette kartet.

Kart: Befolkning

Kart: Befolkning og befolkningsvekst

Her er et kart som får deg til å tenke på befolkning og befolkningsvekst: Innenfor denne sirkelen på kartet er det flere mennesker som lever, enn utenfor. Dette er altså jordens mest befolkede område.

Kjøreretning: Høyre eller venstre?

Kjøreretning rundt om i verden: Høyre eller venstre (kart)

Hvilken side skal du kjøre på? Alle norske trafikanter vet at i Norge kjører man på høyre side av veien, men det er ikke bare i Storbritannia man kjører på motsatt side av oss.

Etternavn i Europa

Etternavn: Mest brukte navn i Europa

Her er et morsomt kart som viser de mest brukte etternavn i hele Europa. Som du ser er Hansen på topp i Norge, mens Andersson troner øverst i Sverige, og Jensen i Danmark.

Foreldre- og fødselspenger

Fødselspenger og foreldrepenger rundt om i verden

Her kan du se et kart over fødselspenger og foreldrepenger. Av kartet ser vi at USA er ett av få land som ikke har en slik ordning, samt at Europa og Canada er blant de landene med best dekning.

BigMac priser i verden

Kart: Prisen på en BigMac (hos McDonalds)

Her er et kart som viser hvor i verden McDonalds er etablert, og litt informasjon om hvor i verden du finner de dyreste BigMac.

Pangea: Fortidens superkontinent

Pangea: Kart tilpasset dagens landegrenser

Her er et spennende kart over Pangea, det enorme kontinentet som eksisterte for millioner av år siden. Kartet har blitt tilpasset med det som tilsvarer dagens land og landegrenser.

Britiske invasjoner

Hvilke land har britene ikke invadert?

Storbritannia har en lang historie med invasjoner rundt om i verden. Her er et kart som viser alle de land som britene har invadert i løpet av historien, og noen få land som fortsatt ikke har blitt kontrollert av britene.

Her brukes metersystemet

Land som bruker metersystemet

Lurer du på hvilke land som bruker metersystemet? Faktisk så mange at det er lettere å nevne de landene som ikke bruker metersystemet!

Kart: Google Street View finnes her

Kart: Google Street View finnes her

Se hvilke deler av verden som er tilgjengelig via Google Street View. Som du ser er det mange steder du kan oppdage gjennom gatebildene til Google, men det er fortsatt mange steder hvor Google ikke har vært.

Tjene penger
Akkurat nå besøkende fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad, Kristiansand, Porsgrunn, ukjent. Innholdet på dette nettstedet er beskyttet av Loven om opphavsrett. Kopiering ikke tillatt. Koblinger til andre sider er utenfor vårt ansvarsområde. Vi gjør oppmerksom på at cookies kan bli brukt for å gi en bedre brukeropplevelse. NettMagasinet bistår ikke med rådgiving eller assistanse.