Nettmagasinet

Honning går ikke ut på dato, men bier er i ferd med å bli utryddet

Honning er som vin: Den blir bedre med alderen. Samtidig ser vi at verdens bier er i ferd med å dø ut. Her er noen interessante fakta om honning og bier.

honning, bier

Honning - like god etter hundrevis av år

Gammel honning blir bare bedre med årene, sies det. Den er i hvert fall fortsatt spiselig, og holdbarheten er tilnærmet ubegrenset, til en viss grad.

Holdbarheten forutsetter kanskje mørk og kald lagring. Ingenting varer evig, og selv honning vil bli uspiselig etter noen hundre eller tusen år. Selv vin blir dårlig med alderen, og forandrer seg til det som minner om en tykk udrikkelig eddiksaus.

Bier: Her er noen fakta om bier

  1. Bistikk kan ha fordeler: Giften fra bien skaper smerte i kroppen, men det å bli stukket kan også ha sine fordeler (om man ikke er allergisk). I giften finnes blant annet stoffet melittin som kan drepe HIV virus, og forskere ved Washington University i St. Louis forsøker nå å bruke denne giften i en helbredende gel. Bistikk kan også redusere smertene for den som er rammet av leddgikt; dette er ikke et kjerringråd, men noe som har blitt observert av forskere ved universitetet i Sao Paulo - de fant ut at molekyler i bistikk øker nivåene av et hormon som kalles glucocorticoid.
  2. Hjernen til bier aldres ikke. Faktisk er det slik at hjernene deres blir yngre (bedre) med tiden. Forskere ved Universitetet i Arizona har funnet at eldre bier reverserer aldersprosessen når de utfører arbeid som vanligvis blir foretatt av yngre bier. Denne kunnskapen brukes nå i å forske på blant annet demens hos mennesker.
  3. Bier kjenner igjen ansikter til mennesker. En honningbie kan kjenne igjen ansikter på samme måte som et menneske. De ser forskjellige ansiktstrekk, som øyenbryn, ører og lepper og setter dette sammen til et helhetsinntrykk i hjernen. Forskningen på dette området har bidratt til ny kunnskap innen ansiktsgjennkjenningsteknologi.
  4. Bier bruker solen som kompass. Når det er overskyet tar de i bruk reservesystemet, som består i å navigere etter polarisert lys, og bruker sine fotoreseptorer til å finne soles plassering på himmelen.
  5. Humler er matte-genier. En forsker ved Royal Holloway University i London har funnet ut at humler alltid velger den korteste ruten mellom to blomstre. Ikke nok med det: Bier lager også de mest effektive strukturene i naturen. En gresk matematiker fant ut at bienes "hus" var bygget på en måte som krevde minst mulig voks, og som samtidig hadde vegger som var nøyaktig 120-graders vinkler, et perfekt heksagon.
  6. Bier hjelper oss å fange seriemordere. Seriemordere er som bier, på noen områder: Seriemordere begår forbrytelsen nær hjemmet eller der de oppholder seg, men likevel langt nok unna til at naboene ikke skal bli mistenksomme. På samme måte opererer bier i forhold til innhøsting av pollen. For å forstå denne "buffer-sonen" som både bier og seriemordere har, er det utviklet en algoritme som predikerer bevegelsene til biene, og til seriemordere.
  7. Biene står i fare for å dø ut, og ingen vet hvorfor. Konsekvensene kan være katastrofale for verdens matproduksjon. Det er forskning som peker i retning av at biene er helt avgjørende for menneskehetens eksistens, og dersom de forsvinner kan vi også lide samme skjebne. Media har skrevet mye om dette de siste årene, så det er kanskje en kjent sak. For eksempel denne saken: Europa mangler sju milliarder bier - Forskerne slår alarm og er bekymret for matproduksjonen.

Interessante fakta

Interessante fakta

Her er noen interessante fakta. En samling unyttig kunnskap, kuriositeter og annet som du kanskje ikke visste.

Lever fra isbjørn kan drepe deg

Lever fra isbjørn kan drepe deg

Du vil dø av å spiser leveren til isbjørn. Mennesker tåler ikke å få i seg så mye vitamin A som finnes i isbjørn-lever.

Vold i parforhold

Vold i parforhold: 40% er vold mot menn

Det er et stort fokus på vold i parforhold, men en svært liten grad av dette er rettet mot vold menn. Omfanget av problemet er omfattende, men menn som er offer for kvinnelig vold får ikke alltid den sympati og hjelp de fortjener.

Tjene penger
Akkurat nå besøkende fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad, Kristiansand, Porsgrunn, ukjent. Innholdet på dette nettstedet er beskyttet av Loven om opphavsrett. Kopiering ikke tillatt. Koblinger til andre sider er utenfor vårt ansvarsområde. Vi gjør oppmerksom på at cookies kan bli brukt for å gi en bedre brukeropplevelse. NettMagasinet bistår ikke med rådgiving eller assistanse.